top of page
AdobeStock_286075203 (1).jpeg

Proiectele noastre

Echipa multidisciplinară

Echipa multidisciplinară pentru managementul integrat al copiilor cu afecțiuni oncologice

Proiectul pilot al Asociației Părinților Copiilor cu Afecțiuni Oncologice (APCAO) a fost inițiat la Secția de Oncopediatrie a Institutului Fundeni din București și marchează deja rezultate pozitive atât în calitatea vietii copiilor cât și în îmbunătățirea nivelului de speranță a părinților.

Institutul Fundeni dorește să vină în întâmpinarea tuturor necesităților pacienților săi copii oncologici prin punerea la dispoziția acestora a unor servicii medicale conexe și de îndrumare a pacienților.

APCAO și-a urmat scopul declarat de la înființare, adică demararea de activități care să vină în sprijinul copiilor cu afecțiuni oncologice, părinților, dar și a medicilor care au în grijă copiii bolnavi de cancer.

Asociația pune la dispoziția Institutului o echipă multidisciplinară,  pentru ca Institutul să poată oferi copiilor servicii medicale conexe și de îndrumare.

Scopul oferirii acestor servicii constă în îmbunătățirea experienței  copiilor oncologici și a părinților acestora pe durata internării pacienților în Institut, ajutorarea copiilor în vederea recăpătării mai rapide a mobilității/ îmbunătățirii motricității, precum și oferirea de sprijin în vederea urmării unei diete optime.

Echipa multidisciplinară pentru managementul integrat al copiilor cu afecțiuni oncologice are în componență 1 navigator de pacienți, 1 dietetician, 1 kinetoterapeut pediatric și 2 psihologi care să consilieze atât copiii cât și părinții.

Navigarea pacienților

Scopul navigatorului este de a îndruma parinții copiilor cu afecțiuni oncologice pe traseul cel mai potrivit nevoilor copiilor. Este cel care le este alături atât copiilor cât și părinților pe tot parcursul pentru a-i ajuta. În cadrul proiectului pilot de la Institutul Fundeni, cei mici primesc asistare de calitate prin intervenția navigatorului care abordează în ghidaj fiecare caz în detaliile specifice.

Kinetoterapie pediatrică

Nevoia inserției unui kinetoterapeut pediatru în echipa multidisciplinară a venit studiind detaliat efectele tratamentelor asupra calității vieții copiilor. Astfel, dacǎ un copil se aflǎ în spital şi este tratat cu medicamente care afecteazǎ musculatura şi în special nervii membrelor inferioare, indiferent de intervalul de timp, este nevoie de stimuli puternici pentru a-i reactiva, pentru a le creşte mobilitatea şi a depǎşi efectele citostaticelor.

Iniţierea recuperǎrii este necesarǎ imediat dupǎ diagnosticare, în timpul chimioterapiei sau dupǎ orice operaţie, în încercarea de a se reduce la minimum efectele fizice ale anumitor citostatice şi trebuie sǎ fie continuatǎ şi dupǎ încheierea terapiei pentru a diminua cât mai mult toxicitatea pe termen lung. Şi aici pǎrinţii au un rol crucial asistând la aceastǎ parte a terapiei. Implicarea, atât a psihoterapeutului, cât şi a kinetoterapeutului poate reduce consecinţele pe termen lung ale terapiei.

Scopul oferirii acestor servicii constă în îmbunătățirea experienței copiilor cu afecțiuni oncologice și a părinților acestora pe durata internării pacienților în Institut, ajutorarea pacienților în vederea recăpătării mai rapide a mobilității/ îmbunătățirii motricității.

bottom of page